Smerter i halebenet og området omkring halebenet kan være næsten invaliderende. Man kan opleve mange forskellige symptomer når man har smerter i halebenet, men fælles for næsten alle er at man ikke kan sidde ned normalt. Det kan selvfølgelig gå ud over mange ting, at man ikke kan passe sit arbejde, sin skole eller være social sammen med andre, blot det at spise aftensmad kan være en udfordring. Men der er hjælp at hente, men man skal blot have den rigtige hjælp. Mange behandlere og sundhedsansatte har ikke den store viden i, hvad man kan gøre for at afhjælpe disse smerter.

Lad os først kigge på hvad halebenet er for en størrelse. Halebenet er i reglen fire små knogler som i starten af livet er separerede, men som vokser hurtigt sammen. Nogen gange kan man også se fem knogler og sjældnere tre knogler. Disse fire små knogler menes at være efterladenskaberne fra den hale som vi måske havde tidligere i evolutionen, hvis vi holder os til darwinistiske teorier. Halebenet støder op til korsbenet (os sacrum) med et stykke brusk. Det brusk er langt tykkere end imellem de små knogler som udgør halebenet, og derfor tager det også langt længere tid om at vokse sammen med korsbenet. Normalvis vokser korsbenet og halebenet sammen omkring 35 års alderen. Oftest er det smart, da kroppen er designet til at man skal have børn imellem 19 til 30 år, og på den måde vil halebenet ikke konflikte under en graviditet eller fødsel. Da mange kvinder i dag er noget ældre når de får børn, vil man også se flere symptomer under graviditet og fødsel i forhold til tidligere.

Smerter i halebenet opstår dog oftest på grund af et eller andet traume, hvor langt de hyppigste er faldtraumer eller hvor man falder ned fra et eller andet. Faldtraumer kan f.eks. være at man glider på et glat fortov en vinterdag med is, et vådt badeværelsesgulv, mens mange der falder ned fra noget typisk er fald fra en hest eller man vælter på cykel. Ens for alle traumer er, at man ikke når at tage fra med sine hænder og lander direkte på sædet.

Det gør selvfølgelig ondt at falde og slå sig, uanset hvor end man slår sig, men den store forskel er, at når man slår sit haleben forsvinder smerterne ikke uanset hvor længe man aflaster området. Slår du f.eks. skinnebenet ind i en trappekant, gør det også meget ondt, og dagen efter er man øm men ømheden aftager over tid. Det sker ikke når man slår sit haleben.

Hvis man skal aflaste halebenet når man har smerter i det, kan man købe en såkaldt siddepude, som ligner en mini badering. Typisk er det luft man kan puste i, for på den måde at ændre hårdheden af puden, men den findes også som en gel-ring. Uanset om det er den ene eller den anden type, aflaster det en del, men man har stadig smerter i sit haleben.

Smerterne bliver selvfølgelig værre hvis man belaster området, f.eks. at sidde på en cykel eller køre bil. Men i det hele taget vil den mindste påvirkning af området give smerter i halebenet. Så når man laver bugpres ved toiletbesøg, nyser, hoster eller har sex kan det give store smerter.

På klinik Lasota er osteopat Jan Lasota specialiseret i at behandle smerter i halebenet, igennem en længere uddannelse i bækkensmerter, som han har taget i USA og Canada. I over 15 år har han hjulpet mange med smerter i halebenet. Typisk for denne meget store patientgruppe er, at de har fået den samme besked. Enten skal du lære at leve med det, eller også kan vi fjerne dit haleben, hvor der ikke er nogen garanti for at det bliver bedre. Jan Lasota mener, at få fjernet sit haleben bør være absolut allersidste mulighed når alle andre terapeutiske metoder er afprøvede. Det er et område med rigtig mange nerver også rundt om halebenet, og når man opererer vil der bagefter altid opstå arvæv, og dette er der ingen endnu der har formået at kunne styre, hvor meget eller hvor lidt eller for den sags skyld vores store komplikationer det kan give. Men er du blevet opereret, er du i det vi kalder for “Point of no Return”, hvilket betyder, at det bliver væsentligt sværere at hjælpe dig.
Sagt på en anden måde, skal man tænke sig rigtig godt om inden man takker ja til at få fjernet sit haleben, fordi man har smerter.

Hvad gør vi på klinikken?
Som sagt har vi stor erfaring i behandling af smerter i halebenet. Der kan også være andre årsager til man har smerter i halebenet, f.eks. hvis man har en fejlstilling i bækkenet, men hvis det er fordi at halebenet står skævt i forhold til korsbenet, bør dette rettes.
Så kommer du på klinikken med smerter i halebenet, vil vi lave en meget grundig undersøgelse hvor man finder ud af, om det er dit haleben som der er noget i vejen med, om det står skævt, hvordan det står skævt og om der er andre strukturer som er involveret.

Hvis det skal sættes på plads, er det for nogen en grænseoverskridende behandling, men omvendt en meget hurtig og effektiv metode, hvor du umiddelbart efter kan mærke en markant ændring.
Først løsner man ledbåndene og musklerne rundt om halebenet, således der intet er der begrænser bevægelsen. Herefter laver man en såkaldt rektal manipulation, hvor man med en finger i endetarmen holder imod halebenet og med modsatte hånd trykker kors benet ned udefra i en given retning, alt efter hvordan halebenet er fejlstillet. Dette sker selvfølgelig først efter en grundig forklaring til patienten og hvor patienten accepterer denne behandling. Hvis man ikke har pårørende med, vil der altid være en anden fra klinikken til at overvåge selve behandlingen.
Selve behandlingen gør ikke ondt og er overstået på under 2 minutter. Forestil dig hvis du ikke har kunne have et socialt liv eller passe dit arbejde i årevis, og man så efter 2 minutter kan fjerne dette. Hvilken lettelse det må være for den enkelte.

Ud over at Jan Lasota har en meget lang osteopatisk uddannelse har han også 25 års erfaring i behandling af bækken problemer, hvilket sikre dig, at du er i meget trygge hænder.
Vi fra Klinik Lasota er ikke bekendt med, om der er andre i Danmark som laver lignende behandling, og derfor ser vi selvfølgelig også mange af disse patienter i klinikken, som igennem en lang overrække har givet os en meget stor erfaring i behandling af disse smerter i halebenet.

Statistisk set vil 30% blive hjulpet på første behandling, 30% vil blive hjulpet på anden behandling, 30% vil blive hjulpet på tredje behandling og de sidste 10% har vi ikke effekt med. Det betyder, at vi kan hjælpe rigtig mange, men vi kan ikke hjælpe alle. Her kan man sige, at dem der kun skal have én behandling, oftest er patienter som kommer relativt hurtigt efter de kom til skade, men dem vi ikke kan hjælpe er patienter som har gået med smerter i halebenet i årevis.
Derfor kan vi kun anbefale, at hvis du har smerter i dit haleben, så få det behandlet så hurtig som muligt.

Hvis du skriver: “smerter i halebenet” og “Lasota” i søgefeltet på YouTube, viser vi også en video hvordan vi behandler denne skade.

Hvis du gerne vil behandles for smerter i halebenet, kan du altid ringe til os alle hverdage eller skrive en mail til os på info@lasota.dk

De bedste terapeutiske hilsner
Klinik Lasota