Fisk eller Piller? Fakta om Omega-3

Spis fisk og få omega-3

Omga-3; Lad os lige slå det fast; det er godt, faktisk rigtig godt at spise fisk og få Omega-3 den vej..

Og især i denne tid, hvor der er store diskussioner omkring miljø og at man skal skære ned på oksekød og ikke mindst, at ikke-økologisk grisekød skulle indeholde så meget medicin, som ligefrem er så skadeligt for kroppen, at den gøre os intolerante overfor antibiotika. Den del vil jeg ikke gå ind i med artiklen her, men det er uden for enhver diskussion, at det vil være godt for kroppen at spise fisk to gange om ugen. Årsagen til, hvorfor man anbefaler at spise fisk, er fordi det har et højt indhold af de såkaldte Omega-3-fedtsyrer og dækker over en fælles betegnelse for nogle fedtsyrer, som man skal have for at kroppen kan fungere. Omega-3-fedtsyrer kan man både få fra fisk eller planter, så man kan godt være vegetar eller veganer og stadig få sin basal omga-3 indtagelse dækket, men her skal man være meget bevidst om, hvilke fødevarer der indeholder dette.

Hvad er Omega-3

I fisk dækker omega-3 over nogle såkaldte fedtsyrekæder, som man kalder for DHA (docosahexaensyre) og EPA (eikosa-pentae syre), mens man i planter finder ALA (alfa-linolen syre). ALA finder man typisk i valnødder, hørfrø, chiafrø og sojabønner samt en række forskellige olier, som kunne være rapsolie og hørfrøolie. Hvis man skal have dækket kroppens omga-3 behov, siger man at ca. 1% af kosten skal indeholde omega-3 fedtsyrer, og helst af alle 3 typer. Det svarer til du ca. skal have 2,5 til 3,5 gram omega-3 pr. dag. Selvom Danmark har en kystlinje på næsten 9000 kilometer og har drevet fiskeri i tusinder af år, spiser danskerne i gennemsnit for lidt fisk, hvilket igen giver et problem i forhold til at få det essentielle omega-3 fedtsyre behov dækket. Undersøgelser har vist, at 10% af befolkningen aldrig får fisk, 75% spiser fisk men sjældent og børn spiser i gennemsnit sjældnere fisk end voksne, så der er måske et generelt problem i, at vores krop langt fra får den omega-3 den har brug for. Hvis man ligger i den gruppe, som ikke spiser fisk mindst 2 gange om ugen, også selvom får en del omega-3 igennem ALA syre, vil det derfor være en fordel at spise Omega-3 olie i kapsler. Men står valget mellem kapsler og rigtig fisk, skal man altid vælge fisk, da fisken også indeholder meget D-vitamin, selen og ikke mindst en del proteiner, som kroppen også har brug for.

Nogen vil sige, at de ikke længere spiser fisk, fordi fisk indeholder mange giftstoffer, fordi havet ikke længere er så rent som det engang var. Det kunne f.eks. være kviksølv, klorholdige giftstoffer, poly-chlorerede biphenyler (PCB), der er industrielt fremstillede klorerede organiske stoffer og persistent organic pollutants (POP) som er kemikalier med giftige egenskaber, der nedbrydes meget langsomt i naturen. Men trods dette er det stadig meget sundt at spise fisk, fordi de ovenstående stoffer kun kan spores i ekstremt små mængder og langt fra i alle fisk. Hvis man gerne vil undgå mest mulig af disse giftstoffer, skal man ikke spise for mange store fisk som tun, haj eller laks, men det er altid godt at mikse mellem alle typer også mellem fede og magre fisk. De fede fisk er f.eks. laks, sild, makrel, hellefisk og ørred, mens magre er sej, torsk, rødspætte, rødfisk, kuller, kulmule og skrubbe.

Findes der økologisk fisk? Det lyder umiddelbart skørt, men en del arter bliver faktisk opdrættet; især laks er i over 95% af tilfældene opdrættet. Her bliver laksen opdrættet i store net, hvor de får specialfoder, der både er væksthormon og indeholder farvestoffer, som giver laksen sine røde farve i kødet. Disse laks har ikke specielt gode betingelser, og da det er en mega industri, fordi laks er populært i hele verden, bliver laksen derfor et opdrættet dyr på linje med burhøns. Hvis man vælger økologisk opdrættede fisk har man sikret, at der ikke bruges sprøjtegifte mod fiskelus, at de ikke får kunstige tilsætningsstoffer, at der ikke bliver brugt genmodificeret (GMO) foder og fiskene har bedre pladsforhold. Men desværre er fisk i dag en ekstrem dyr spise, hvor man ikke kommer langt for 100 kr. hvis man tager til fiskehandleren, og det kan være en af årsagerne til, hvorfor mange vælger fisk fra, og det bliver ikke bedre hvis man så oveni skal vælge økologiske fisk.

Hvorfor er det så vigtigt at få omega-3?

Man kan sige; der er det vi ved, og det vi tror vi ved, og så det vi gerne vil tro.

Det vi ved er, at omega-3 er livsvigtigt for at alle vores cellemembraner i hjernen er stærke, og funktionerne i vores centrale nervesystem virker optimalt, ligesom det er vigtigt for at synssansen kan fungere bedst muligt. Der er også studier der har vist en indvirkning på børn med ADHD, hvilket giver god mening fordi centralnervesystems funktioner forbedres af disse fedtsyrer, der er vigtigt for vores nervesystem.

Man ved også at omega-3 kan reducere blodets indhold af triglycerider, som er en gruppe af mange forskellige fedtstoffer, der er i blodet og kan give forhøjet kolesterol, plak i blodkarrene, som kan udløse blodpropper og hjerte-kar-sygdomme. Hvis triglycerider reduceres i blodbanerne, vil blodtrykket også falde, fordi karvæggen bliver mere elastisk. Så alt i alt er omega-3 rigtig godt for vores kredsløb.

Det vi tror vi ved er; at man har studier der viser, at man kunne forbygge hjerte-kar-sygdomme med indtagelse af omega-3 og det især var vigtigt, hvis man havde en hjerte-kar-sygdom. Dog er der inden for de sidste par år kommet nogle studier (med over 25000 deltagere) som ikke kan bekræfte, at fiskeolie kan reducere hjerte-kar-sygdomme i forhold til en placebo gruppe. Det samme har vist sig ved folk, der allerede var diagnosticeret med en hjerte-kar-sygdom. Det viste sig også, at hvis man øgede dosis væsentlig, var der en væsentlig øget risiko for prostata cancer. Der er også studier som har vist, at omega-3 har en anti-inflammatorisk virkning, som dermed kan dæmpe betændelsestilstande og irritationer, men her kræves der flere understøttende studier.

Det vi gerne vil tro er, at det kan reducere risikoen for kræft, eller folk der har kræft kunne have en forebyggende effekt på komplikationer efter operation, men det har intet på sig.

Så summa summarum, spis fisk mindst to gange om ugen, og hvis du ikke gør det vil det give god mening at spise fiskeolie omega-3 kapsler.

Er det ligegyldigt hvilket mærke?

Både ja og nej.

Du skal vælge et mærke, som har højt indhold af DHA og EPA, og her er der stor variant mellem de forskellige mærker, nogle produkter indeholder desværre meget vand. Det er også vigtigt, at den såkaldte TOTOX værdi er så lav som mulig, hvilket beskriver, hvor meget af fiskeolien, der er oxideret igennem processen. Hvis den er oxideret meget, vil fiskeolien blive harsk, og harsk fiskeolie har absolut ingen effekt. Kvaliteten af hvor godt fiskeolien er renset har også betydning for et godt produkt, så renhedsgraden skal være så høj som muligt. Der er også nogle piller, som er skabt under bæredygtige forhold, hvilket i dag også betyder en del hos mange forbrugere.

Der er selvfølgelig mange meninger om fiskeolie og især er der mange, der sælger ”special” lavet norsk fiskeolie på pyramide-salgs-metoder, men i bund og grund er det ”bare” omega-3.

Jeg kan anbefale et godt produkt her på terapishop.dk, eller nogle andre gode mærker er, og jeg er klar over, at der er andre som har andre meninger; Bodylab Pure Omega-3, Puori Omega-3, Bodylab Omega-3 (ikke bærdygtigt certificeret), Pikasol Premium Omega.

Jan Lasota

Klinik Lasota

Kildehenvisning:

Hjerte-kar-sundhed:

Kilde: Mozaffarian, D., & Wu, J. H. (2011). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events. Journal of the American College of Cardiology, 58(20), 2047-2067.

Antiinflammatorisk virkning:

Kilde: Calder, P. C. (2013). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes. Nutrients, 5(7), 2950-2964.

Neurologisk sundhed:

Kilde: Dyall, S. C. (2015). Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: a review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA. Frontiers in Aging Neuroscience, 7, 52.

Led- og knoglesundhed:

Kilde: Gioxari, A., Kaliora, A. C., Marantidou, F., & Panagiotakos, D. P. (2018). Intake of ω-3 polyunsaturated fatty acids in patients with rheumatoid arthritis: A systematic review and meta-analysis. Nutrition, 45, 114-124.

Øjen- og synssundhed:

Kilde: SanGiovanni, J. P., & Chew, E. Y. (2005). The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Progress in retinal and eye research, 24(1), 87-138.

Depression og mental sundhed:

Kilde: Grosso, G., Pajak, A., Marventano, S., Castellano, S., Galvano, F., Bucolo, C., … & Caraci, F. (2014). Role of omega-3 fatty acids in the treatment of depressive disorders: a comprehensive meta-analysis of randomized clinical trials. PloS one, 9(5), e96905.

Immunsystem og inflammatoriske sygdomme:

Kilde: Simopoulos, A. P. (2002). Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. Journal of the American College of Nutrition, 21(6), 495-505.

Graviditet og fosterudvikling:

Kilde: Innis, S. M. (2008). Dietary (n-3) fatty acids and brain development. The Journal of nutrition, 138(12), 2527-2532.

Sportspræstation og muskelreparation:

Kilde: Tartibian, B., Maleki, B. H., & Abbasi, A. (2009). The effects of omega-3 supplementation on pulmonary function of young wrestlers during intensive training. The Journal of Strength & Conditioning Research, 23(2), 726-732.

Aldrende hjerne og kognitiv funktion:

Kilde: Yurko-Mauro, K., Alexander, D. D., Van Elswyk, M. E. (2015). Docosahexaenoic acid and adult memory: a systematic review and meta-analysis. PLoS ONE, 10(3), e0120391.

Leave a Reply