På klinik Lasota tilbyder vi både osteopatiske undersøgelser og behandlinger. Mange ved dog ikke hvad en osteopat er eller i det hele taget kan.

Osteopati er den ældste uddannelse inden for manuel terapi der findes. Med manuel terapi, forstår man, at man udelukkende bruger sine hænder til at behandle med. Mange andre faggruppers teknikker er udsprunget ud fra osteopatien, f.eks er manipulation som man kender ved en kiropraktor etc. en osteopatisk opfindelse/begreb, kraniosakral terapi er direkte taget fra osteopatien, og mange af de teknikker behandlere anvender er osteopatiske teknikker, f.eks. muskel energy teknik, positionel release teknik, myofasial release teknik mfl.

Nogle der skal forklare hvad en osteopat er, siger at det er en biomekanisk behandler, altså en der behandler bevægeapparatet på forskellige niveauer. Jeg mener, at en osteopat er meget mere end det; – en osteopat er en der er specialiseret i hvordan kroppen fungerer ned i mindste detalje, hvordan væv arbejder sammen, ud fra et sundhedsvidenskabeligt synspunkt.

En osteopat arbejder ud fra fire grundprincipper:

  • Kroppen er én helhed, hvilket betyder, at alt hvad kroppen består af er forbundet i hinanden og er afhængig af hinanden for at kunne fungere rigtig, og med det menes både krop, sind og ånd.
  • Struktur og funktion er forbundet af hinanden. For at kroppen skal kunne fungere rigtig, kræver det at strukturen (alt vores væv) er i orden, og omvendt hvis strukturen ikke er optimal, kan/vil det gå ud over vores måde at fungere på.
  • Den arterielle rolle er dominerende. Med det menes der, at alt væsken i kroppen, altså det arterielle blod (som har næring og ilt med rundt i kroppen), det venøse (som er iltfattigt og har lav ph-værdi), vores lymfevæske (som skal rense vores kropsvæsker) og vores hjernehindevæske (der beskytter og renser hjernens væv), skal kunne flyde helt frit i de områder hvor deres funktion er. Enhver blokering kan medføre sygdomme eller problemer.
  • Kroppen heler sig selv. En osteopat kan med sine teknikker og grundige forståelse for hvordan kroppen hænger sammen, stimulere kroppen til at hele hurtigere og bedre, eller give kroppen de bedst mulige betingelser for at den kan hele selv.

Du bør overveje at søge til en osteopat når du har funktionelle lidelser. Det behøver ikke kun at være i dit bevægeapparat, men kan også være i organer (altså når organerne ikke virker optimalt, sure opstød, mavesmerte, forstoppelse blot for at nævne nogle få), hvis du har hovedpine, er kronisk træt eller har koncentrationsproblemer.

En anden god grund til at søge til en osteopat kunne være, hvis du har fået urimelige mange behandlinger af en terapeut, f.eks. ved fysioterapeut, kiropraktor, massør, akupunktør osv. Så kan man gå ud fra, at man måske mere behandler symptomer fremfor problemet. En osteopat er specialiseret i at finde sammenhængen mellem symptomer og det reelle problem.

Men det tager tid, uanset hvor dygtig man er, er det nødvendigt at osteopaten er grundig. På Klinik Lasota tager en osteopatisk undersøgelse cirka en time, og efterfølgende får du en udførlig udredning på hvad man har fundet, hvor vi tror problemet er, og hvordan man bør behandle dit problem.

I mange dele af verden er osteopati en lang universitetsuddannelse, men man har i Danmark ikke godkendt faget endnu. Mange danske osteopater har derfor læst osteopati i udlandet, hvor både uddannelsesstedets erfaring og niveau er en del højere end herhjemme. Man kan dog godt læse til osteopat i Danmark, men her er det normalvis fysioterapeuter som tager en 4 eller 5 årig uddannelse. Mange fysioterapeuter, der er uddannet som osteopat, stopper derfor med deres normale fysioterapi og behandler herefter udelukkende ud fra osteopatiske principper.  Som osteopat kan man afslutte sin uddannelse foran en jury, og dermed blive DO (diplom i osteopati), man kan også tage en bachelor (B.Sc ost), eller en master (MSc. ost), eller en doktorgrad (Doctor of Osteopathic Medicine) og sidst blive Doctor of Philosophy in Osteopathic Medicine (PhD ost). En osteopat er heller ikke bare en osteopat; nogle osteopater går meget op i det såkaldte viscerale system (organer og deres funktioner), andre osteopater er mere biomekaniske orienteret (bevægeapparat og muskler), nogle har fokusområde på det energetiske (altså hvad man spiser og hvordan det optages i kroppen), nogle har fokus på kredsløb og nerver og sidst nogle tænker meget på det emotionelle plan (de mentale påvirkninger vi udsættes for, søvns indflydelse og vores hormonelle systems virke).

Du kan bestille osteopat undersøgelse/behandling ved at kontakte os på mail: info@lasota.dk eller på telefon: 75 91 57 68.

Se video og hør Jan Lasota (Osteopat) fortælle om hvad en osteopat laver:

Leave a Reply