Af Jan Lasota

Perikon, en Guide til Naturens Potentielle Løsning på Depression

Nogen gange kan naturlægemidler konkurrere med lægeordineret medicin. Perikon og Johannesurt refererer til den samme plante, som hedder hypericum perforatum. Johannesurt er det almindelige navn for planten, og det bruges også i mange lande som en betegnelse for denne urt. Hypericum perforatum, er en urt med gule blomster, der traditionelt er blevet anvendt til medicinske formål. Den er kendt for sine antidepressive egenskaber og har været anvendt i folkemedicin i århundreder. Perikon som ofte er naturlægemiddelnavnet er blevet undersøgt som en behandlingsmulighed for depression, og nogle mennesker bruger det som et naturligt supplement for at lindre symptomerne på mild til moderat depression. I lande som Tyskland, Frankrig, Storbritannien, USA og Canada er perikon anerkendt som et middel mod let til moderat depression. Den mest kendte alternativ e metode at behandle depression på er nok akupunktur.

Hvordan virker Perikon

Perikon indeholder flere aktive forbindelser, herunder hypericin, hyperforin og flavonoider, som menes at spille en rolle i dets antidepressive virkning. Virkningsmekanismen af midlet er kompleks og involverer påvirkning af neurotransmittere såsom serotonin, noradrenalin og dopamin i hjernen.

Perikon menes at påvirke niveauet af neurotransmitteren serotonin i hjernen. Serotonin er kendt som “lykkens neurotransmitter” og spiller en vigtig rolle i reguleringen af humør. Perikon kan øge tilgængeligheden af serotonin ved at hæmme dets genoptagelse i nerveenderne, hvilket kan bidrage til en forbedring af stemningen. Udover serotonin påvirker perikon også andre neurotransmittere som noradrenalin og dopamin. Disse neurotransmittere er også involveret i reguleringen af humør, og ændringer i deres niveauer kan påvirke en persons mentale velbefindende.

Derudover har forskning antydet, at perikon kan påvirke strukturen og funktionen af hjernen. Dette kan omfatte stimulering af en proces der kaldes neurogenese, som er dannelse af nye nerveceller, især i hippocampusområdet, som er involveret i reguleringen af humør og følelser.

Sidst kan perikon kan interagere med forskellige receptorer i hjernen, herunder GABA-receptorer, der er involveret i angst og stressrespons. Denne interaktion kan bidrage til at regulere følelser og reducere angst og stress, der ofte er forbundet med depression.

Perikon blog på klinik lasota

Naturlige midler frem for medicin

Perikon er blevet brugt som et alternativt middel mod depression, især i tilfælde af milde eller moderate depressive tilstande. Mange mennesker foretrækker perikon på grund af dets naturlige oprindelse og det faktum, at der ofte opleves langt færre bivirkninger sammenlignet med nogle konventionelle antidepressiva. Det menes at have en lignende effekt som visse receptpligtige antidepressiva, men dens nøjagtige virkningsmekanisme er stadig ikke fuldt forstået.

Selvom naturlægemidlet betragtes som et sikkert midel, kan det forårsage bivirkninger og interagere med visse lægemidler. Det er derfor vigtigt at konsultere din egen læge, før man bruger perikon som behandling for depression, især hvis man allerede tager andre medicin. Det kan betyde at det medicin du måske tager i forvejen, enten bliver langt kraftigere eller bliver virkningsløs. Dette skyldes, at perikon kan påvirke leverens enzymer, der er ansvarlige for nedbrydningen af mange lægemidler. Når perikon inducerer disse enzymer, kan det føre til en øget nedbrydning og hurtigere eliminering af visse lægemidler fra kroppen.

Især hvis du tager blodfortyndende midler, hjertemedicin og lægemidler mod epilepsi skal du være varsom, ligesom hvis du i forvejen tager lægeordineret antidepressiv medicin.

Dosering

Mange af de kliniske forsøg har brugt standardiserede ekstrakter af perikon, der indeholder en kendt mængde af de aktive forbindelser som hypericin og hyperforin. En almindelig dosis kan være omkring 300 mg to til tre gange om dagen.

Det kan tage nogle uger, før man oplever fuld effekt af perikon mod depression. Og der nødt til at forsætte behandlingen igennem længere tid for at opnå optimale resultater.

Som med alt andet medicin er der variationer, hvor doseringen kan variere fra person til person, og her er det vigtigt at observere, hvordan man reagerer på perikon. Nogle mennesker kan have gavn af en lavere dosis, mens andre har brug for en højere dosis for at opnå de ønskede resultater.

Det findes forskellige former, herunder tabletter, kapsler og ekstrakter. Det kan købes over skranken i mange helsekostbutikker og apoteker. 

Kildehenvisninger

Hypericum perforatum (St John’s Wort) beyond depression: a therapeutic perspective for pain conditions – Publiceret i Journal of Ethnopharmacology.

St John’s wort (Hypericum perforatum) for major depressive disorder: a systematic review of clinical trials – Publiceret i CNS Drugs.

Hypericum perforatum (St John’s Wort) for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder in children and adolescents: a randomized controlled trial – Publiceret i The Journal of the American Medical Association (JAMA).

The efficacy of Hypericum perforatum (St. John’s wort) for the treatment of premenstrual syndrome: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial – Publiceret i CNS Drugs.

St John’s wort (Hypericum perforatum) for the treatment of obsessive-compulsive disorder in adults: a randomized controlled trial – Publiceret i The British Journal of Psychiatry.

Efficacy of St. John’s wort extract in major depressive disorder: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial – Publiceret i The American Journal of Psychiatry.

St. John’s Wort and major depression: A critical reappraisal of the clinical evidence – Publiceret i The Journal of Alternative and Complementary Medicine.