Nonsens, Fup og Manglende Videnskabelig Baggrund
Af Jan Lasota
Lige nu, i skrivende stund, bliver vi bombarderet med opslag og reklamer på sociale medier, der lover mirakler med juicekure. De hævder, at man hurtigt kan tabe sig, detoxe kroppen, styrke immunforsvaret og endda få flottere hud. Og hvem står bag? Ofte folk uden medicinsk eller diætistisk baggrund. Disse kure tiltaler dem, der hverken orker at ændre deres kostvaner eller dyrke fysisk aktivitet. De lover en “quickfix,” der kan hjælpe dig med at undgå det besværlige arbejde og stadig få en slank krop. Men lad mig være helt klar: Alt dette er sludder og vrøvl.
Detox? Nej, kroppen klarer det selv
En af de største myter omkring juicekure er, at de “detoxer” kroppen – en form for udrensning, der skulle befri kroppen for “giftstoffer.” Men dette er ren marketingfup. Kroppen har allerede et utroligt effektivt system til at afgifte sig selv. Leveren, nyrerne, huden og lungerne arbejder konstant på at filtrere og eliminere affaldsstoffer og toksiner. Det vil ingen juice kunne ændre på eller forbedre disse naturlige processer.
Når folk taler om “detox,” er der sjældent nogen specifik forklaring på, hvad disse toksiner er, eller hvordan de skulle fjernes af juice. Leveren nedbryder og fjerner affaldsstoffer, mens nyrerne filtrerer blodet og udskiller affald gennem urinen. At tro, at en kombination af frugt- og grøntsagsjuice skulle kunne forbedre eller erstatte disse processer, viser en manglende forståelse for basal fysiologi.
Vægttab, men på bekostning af muskelmasse
Mange juicekure hævder, at de hjælper dig med hurtigt vægttab. Og ja, det er faktisk muligt, at du vil se et hurtigt fald på vægten. Men dette vægttab er ofte vildledende og usundt. Når du udelukkende lever af juice, indtager du et ekstremt lavt antal kalorier. Din krop går i kalorieunderskud, hvilket betyder, at du taber dig – men ikke på den måde, du ønsker.
I stedet for at forbrænde fedt, begynder kroppen at forbrænde muskelmasse, da den ikke får den nødvendige mængde protein og energi. Muskler er ikke blot afgørende for styrke, men de er også vigtige for din metabolisme, da de hjælper med at forbrænde kalorier. Når du mister muskelmasse, falder din basale forbrænding, hvilket gør det sværere at holde vægten nede på lang sigt.
Juicekure og mineralmangel
Selvom juice er rig på vitaminer, mangler de en række essentielle næringsstoffer, som kroppen har brug for for at fungere optimalt. Protein, sunde fedtstoffer og fiber er ofte fraværende i juicekure, hvilket kan føre til ernæringsmæssige mangler. Fiber er især vigtigt for en sund fordøjelse, men når du kun drikker juice, får du ikke den samme mængde som ved at spise hele frugter og grøntsager. Der er derfor stor forskel på om du spiser en broccoli eller laver en juice der indeholder meget broccoli.
Manglen på essentielle fedtsyrer og protein kan også påvirke kroppens funktioner, herunder hormonproduktion, vævsreparation og immunforsvaret. At drikke juice i flere dage eller uger kan derfor føre til energiløshed, muskelsvaghed og manglende evne til at koncentrere sig.
Vægttab uden varige resultater
Et andet stort problem ved juicekure er, at vægttabet sjældent er varigt. Når man lever af juice i en kort periode, kan man se vægten falde hurtigt. Men så snart man vender tilbage til normal kost, tager man ofte vægten på igen – og måske endda mere. Dette kaldes ofte for yo-yo-vægttab, hvor kroppen konstant udsættes for vægttab og vægtøgning, hvilket kan have negative konsekvenser for både det fysiske og mentale helbred.
Der er ingen hurtige løsninger, når det gælder vægttab. En bæredygtig ændring i kost og livsstil, herunder en balanceret kost og regelmæssig motion, er den eneste måde at opnå og opretholde et sundt vægttab.
Sociale medier og fup-kurer
De fleste af de juicekure, der reklameres for på sociale medier, kommer fra personer uden nogen form for medicinsk eller diætistisk baggrund. De forstår ikke kroppens naturlige processer, og de markedsfører deres produkter som mirakelmidler, der lover urealistiske resultater. Disse kure sælges ofte til en høj pris, op mod 1500 kr. om måneden via Multi-Level Marketing, og lover, at man kan spise, hvad man vil, så længe man drikker en bestemt juice. Det er fup og et udtryk for manglende videnskabelig forståelse.
Konklusion herfra
Lad mig slå det fast én gang for alle: Der findes ingen genveje til vægttab eller sundhed. Kroppen har sine egne mekanismer til at detoxe sig selv, og det er kun gennem en balanceret kost og fysisk aktivitet, at du kan opnå varige resultater. Juicekure er en markedsføringsfidus, der lover for meget og leverer for lidt. Indtægter versus udgifter – det er simpel fysik. Hvis du indtager færre kalorier end du forbrænder, taber du dig. Men hvis du ikke giver din krop de rigtige næringsstoffer, vil det gå ud over din sundhed.Så næste gang du ser et opslag om en ny juicekur, bør du være skeptisk. Overvej, hvem der står bag, og i mange tilfælde vil det være folk fra Multi-Level Marketing (MLM) strukturer, der ikke har den nødvendige faglige baggrund inden for sundhed eller ernæring. Disse personer er primært interesserede i at tjene penge ved at sælge produkter og rekruttere flere til deres netværk, ikke i at tilbyde sundhedsmæssigt forsvarlige råd. Ofte vil det vise sig, at det blot er endnu et forsøg på at kapitalisere på din søgen efter en hurtig løsning, fremfor at tilbyde reel sundhedsmæssig værdi. Hvis du vil vide noget om et langvarigt og sundt vægttab så kontakt Miro Taba på klinikken.
Kildehenvisninger
British Dietetic Association – “Detox diets: Are they effective?”
(https://www.bda.uk.com/resource/detox-diets.html)
Harvard Health Publishing – “Rapid weight loss: What you need to know”
(https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/rapid-weight-loss-what-you-need-to-know)
Journal of the American College of Nutrition – “Juice diets and their lack of essential nutrients”
(https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2018.1453203)
Obesity Reviews – “Effects of very low calorie diets on weight loss and muscle mass”
(https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/obr.12060)
NIH – “Detoxes and Cleanses: What You Need to Know”
(https://www.nccih.nih.gov/health/detoxes-and-cleanses-what-you-need-to-know)
Mayo Clinic – “Do detox diets offer any health benefits?”
(https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/detox-diets/faq-20058040)
Cleveland Clinic – “Are Juice Cleanses Actually Healthy for You?”
(https://health.clevelandclinic.org/are-juice-cleanses-actually-healthy-for-you/)
American Journal of Clinical Nutrition – “The dangers of fad diets and rapid weight loss”
(https://academic.oup.com/ajcn/article/102/6/1463/4637711)