Virus er over os, så boost dit immunforsvar
I denne skrivende stund hvor corona virussen er over os verden over, og folk køber virkningsløse mundbind og hamstrer håndsprit, selvom det er fakta, at hvis man vasker sine hænder ordentlig, er det mindst lige så godt. Der tænker mange på, at booste sit immunforsvar, hvilket kan være en rigtig god ide. Selvom det er forventeligt at mange får corona virus, er det ikke alle som vil rammes. Her er det nærliggende at tro, at dem med det bedste immunforsvar måske ikke rammes eller ikke bliver så hårdt ramt som andre. Det er ikke et spørgsmål om corona virus ikke er farligere end almindelig influenza virus, eller om dødeligheden er nærmest nul, med mindre man har svækket immunsystem, er syg i forvejen eller er i en høj alder. Det er derimod et spørgsmål om vores (og andre landes) sundhedssystemer bryder sammen, hvis ekstremt mange rammes på én gang. Derfor er mange utrygge og leder derfor med lys og lygte efter, hvordan man kan undgå at blive smittet. Eller omvendt hvis man bliver smittet, hvor syg bliver man så? Kan man ændre på det? Det afhænger af mange faktorer, men det er selvfølgelig altid vigtigt, at have et godt immunsystem. Lad os lige inden slå fast, at hverken vitaminer, mineraler eller kosttilskud kan hindre du undgår nogen smitte. Men vores erfaringer er at mange tager kosttilskud, uden kende til hvorfor man tager disse. Nedenfor vil du se generel vejledning for hvilket kosttilskud der sælges for styrkelse af immunforsvaret.
Ganske lidt om corona virus.
Corona virus er langtfra en ny virus, den har været kendt i mange årtier, men den art af corona virus der blev fundet i 2019 i Wuhan derfor forkortet COVID19, er langt mere aggressiv, kan overleve i længere tid og rammer især de nederste lungelapper, kan være farlig for en del. Med så mange ramte, er man bange for at sundhedssystemet vil bryde sammen. Derfor vil man gerne have virussen “forlænget”, så færre rammes over længere tid, i stedet for mange rammes på kort tid.
Vi ved alle, at grønsager i store mængder over en længere periode, vil styrke vores immunforsvar. Ligesom ens mentale tilstand og søvn spiller en vigtig rolle.
Hvad er et immunforsvar
Vores immunforsvar beskytter kroppen mod, at blive invaderet af virus, bakterier, svampe og parasitter. Dette system har man fra fødslen og bibeholdes hele livet. Overordnet er det en masse forskellige celler i kroppen, typisk forskellige hvide blodlegemer (makrofager, NK-celler, granolocytter, fagocytter mv.). Disse cirkulerer rundt i blodbanerne og er altid klar til at eliminere udefrakommende påvirkninger. Dette immunforsvar kalder man for det cellulære immunforsvar, fordi det er en masse forskellige celler, som beskytter kroppen mod sygdom. Dog hører huden og slimhinderne også med under det system. Vores slimhinder er med til at danne forskellige antistoffer, som samlet kaldes for immunglobuliner og er forskellige æggehvidestofproteiner. Vores tarmsystem er jo en stor slimhinde og derfor er vores tarmsystem i høj grad med til at definere vores immunforsvar. Det er også den del af immunsystemet som kan skrue op for kropstemperaturen og give feber, fordi bakterier og virus ikke fungerer særlig godt under høje temperaturer.
Der findes også et andet immunsystem, som man kalder for det adaptive immunforsvar, og består primært af to type celler, nemlig B- og T-celler. Både B- og T-celler er en type hvide blodlegemer, som hører under gruppen lymfocytter. B- og T-cellerne er dem, som har ”hukommelse” for de bakterier og vira som har ramt kroppen. Det betyder, at næste gang kroppen udsættes for samme bakterie, kan kroppen danne antistoffer mod præcis denne og vi undgår at blive syge.
Der er mange ideer, teser, meninger osv. omkring hvad man kan gøre for at booste sit immunforsvar. Og lad mig lige sige, at mine vejledninger er generelle her, uden stillingtagen til gennemarbejdet dokumenteret valide studier. Et godt immunforsvar gælder i bund og grund om, ”mens sana in corpore sano”, som betyder: en sund sjæl i et sundt legeme. Altså ingen stress, få din søvn, spis sundt og brug din krop som den maskine, den er. Men hvordan kan man booste immunforsvaret dag anno 2020, nu hvor man ikke lever som den romerske digter Decimus Junius Juvenalis foreskrev med de berømte ord? Nedenfor her kommer forskellige muligheder, hvor nogen er mere dokumenteret end andre.
C-vitaminer
C-vitaminer bliver ofte udråbt som absolut det bedste middel for at styrke sit immunforsvar. De fleste kosttilskud som indeholder C-vitaminer, skriver også ”forbedrer dit immunforsvar”. C-vitamin producerer vi ikke selv, og skal derfor have det tilført via kosten. Man bruger C-vitaminer til mange ting. F.eks. til at opbygge og vedligeholde vores knoglestruktur. De hjælper med jernabsorption og vigtigst er, de er nødvendig for dannelsen af en af de 20 aminosyrer, kroppen bruger til at opbygge proteiner med. Mænd skal bruge 90 mg dagligt, mens kvinder kan nøjes med 75 mg. Men noget ser ud til, at øger man C-vitaminindtagelsen drastisk, styrker du også dit immunforsvar proportionalt. I 2013 gennemgik man 29 forskellige studier med over 11.000 deltagere, og her viste det sig, at hvis man fik mere end 200 mg, halverede man risikoen for at blive forkølet. Der var lige det men, at det gjaldt kun personer som trænede meget. Ved den gennemsnitlige befolkning var der ingen ændring. Mange mener derfor, at dosis skal langt højere op, mindst 650 mg om dagen og meget gerne 1000 dagligt. Og så høje doser kan du ikke spise dig til, her vil det være fornuftigt med nogle C-vitaminer.
Jeg kan anbefale 1000 mg C-vitamin fra California Gold, så er du på alle måder dækket godt ind. Det er fri for gluten, hvede og mælkeprodukter, og egnet for veganere og vegetarer, og indeholder ikke GMO. Du kan købe produktet her.
Zink
Zink skal kroppen bruge for at danne hundredvis af forskellige enzymer, som igen skal bruges til vores stofskifte. Derfor er det vigtigt, at børn får zink nok, for ellers kan det hæmme væksten. Zink er også meget vigtigt for nervesystemet.
Man ved, at zink-mangel har en stor negativ indflydelse på både det cellulære og adaptive immunforsvar. Især inden for hudens barrierer mod patogener og regulering af lymfocytter, spiller zink en væsentlig rolle. Derfor er der mange der vender denne viden om og siger, at zink er ekstrem vigtigt for at styrke immunforsvaret. Og der kan sagtens være noget om snakken, da zink også fungerer som et kraftigt antioxidant og kan stabilisere cellemembraner. Man mener, at næsten hver fjerde person i hele verden ikke får nok zink, og specielt blandt ældre, hvor det er helt oppe på 40%. Zink får man også ind med kosten, og faktisk optages det bedst fra proteinrige animalske fødevarer som kød, fisk og skaldyr samt mejeriprodukter som mælk og ost. Hvis man er veganer eller vegetar skal man fokusere på at få zink igennem fuldkorns produkter, visse nødder og dadler. Ligesom C-vitaminer kan du ikke få for meget Zink.
Overvejer du Zink tilskud, så er Zink på 50 mg fra Solgar et godt bud. Det er fri for gluten, hvede og mælkeprodukter, og egnet for veganere og vegetarer, og indeholder ikke GMO. Køb produktet her.
Hvidløg
Hvidløg har været brugt i mange årtusinder. Der er fundet gamle skrifter i Egypten hvor man havde opskrifter på opkog med hvidløg for forskellige sygdomme, men primært forkølelse og influenza. Og det bruger mange stadig den dag i dag. Årsagen er sikkert, at hvidløg indeholder stoffet allicin, som også er det som giver hvidløget sin markante lugt. Dette stof er stærkt antioxidant, hvilket betyder det kan hjælpe med at bekæmpe infektioner og understøtter immunsystemet. Der findes flere mere eller mindre vallide studier omkring hvidløg, men en undersøgelse fra University of Florida på 120 personer viste, at både symptomer fra forkølelse og varigheden sænkes væsentligt på de personer som indtog hvidløg. Mange bruger også hvidløgskapsler til at sænke deres kolesteroltal samtidig med det virker blodfortyndende. Hvidløgskapsler er i Danmark registreret som et naturlægemiddel.
Højkoncentreret hvidløgskapsler fra Nature’s Bounty har et meget stort indhold, således du kan nøjes med 1 kapsel om dagen. Se eksempel her på et meget stærkt produkt. Nature’s Bounty er kendt for deres kvalitet og renhed i deres produkter.
D-vitamin
D-vitamin er afgørende for vores immunforsvar. D-vitamin får vi jo ved at opholde os, hvor der er sol. Det er ekstremt svært at få D-vitamin nok alene fra kosten, hvorfor man også ser, at tildækkede kvinder ofte har D-vitamin mangel. På vores breddegrad er solskinstimerne begrænset, klimaforandringer eller ej, og alt for mange opholder sig for meget indendørs, unge foran computeren, voksne på kontoret dagen lang og motion i et fitnesscenter, mens ældre på plejehjem sjældent kommer ud.
Man har længe vidst, at D-vitamin er vigtig for, at vores makrofager kan bekæmpe bakterier. Men det har vist sig, at det vigtigste omkring D-vitamin og immunforsvaret er, at hvis der ikke er nok D-vitamin, bliver T-cellerne slet ikke aktiveret, som er noget af det vigtigste, når vi tænker det adaptive immunforsvar.
Flere eksperter anbefaler minimum daglig indtagelse på 20 mg, og er selvfølgelig især vigtigt i vintermånederne. D-vitamin bør du vælge frem for andre produkter, hvis du for eksempel har osteoporose, da D-vitamin også styrker optagelsen af kalk og fosfor som er vigtigt i knogledannelsen.
Vitamin D3 på 25 mcg (1,000 UI) fra Solgar , og så er kapslen lavet af fiskegelatine således optagelsen bliver bedre. Se mere omkring produktet her.
A-vitamin
Det sidste vitamin jeg vil komme ind på er A-vitamin, som er et fedtopløseligt vitamin, der måske er mest kendt for betydning for synet og reproduktionen. Det at vitaminet er fedtopløseligt betyder, at det kun kan opløses i kroppen sammen med fedt. A-vitamin findes i to former. Retinol som findes i kød og mælk, og carotenoider som findes i grønsager og frugter. A-vitamin er vigtig som D-vitaminet i at aktivere T-cellerne, men også makrofagerne og lymfocytterne skal bruge A-vitamin.
Modsat vandopløselige vitaminer, skal man være mere varsom med at indtage for høje doser af A-vitamin, da det kan give alvorlige problemer, som f.eks. leverskade, knogleskørhed og tørre slimhinder. Så her skal du overholde anbefalet daglig dosis. Omvendt skal man indtage omkring 10 gange daglig dosis igennem en længere tid, før det bliver et problem. Gravide skal desuden også være varsom med at tage for meget A-vitamin, da det kan give skader på fosteret. Her kunne man måske nøjes med en almindelig men god multivitaminpille.
Andet
Andre vigtige vitaminer og kosttilskud kunne være vitamin E og B6, probiotika, Purpursolhat også kaldet Echinacea, Hyld (Sambucus), cyanobakterier som sælges under navnet Spirulina.
Nu sidder du måske tilbage og tænker, hvad skal jeg gøre? Det er jo ikke sådan at du nu skal til at tage alle disse produkter, på ingen måde. Men hvis du f.eks. ikke er nok ude kunne D-vitamin være at foretrække frem for de andre, og helt sikkert hvis du samtidig med har osteoporose eller er i risikogruppen. Hvis du er ryger bør du vælge C-vitamin og måske hvidløgskapsler, hvis du er mere til kost end ”piller”.
Sidst vil jeg fastslå at sund varieret kost er at foretrække fremfor at fylde kroppen med et hav af vitaminer, men nogen gange kan det være nødvendigt at supplere kosten med et tilskud.
OG HUSK, omkring Corona virus skal du fremfor alt altid følge sundhedsmyndighedernes vejledninger, – igen du kan ikke tage vitaminer for hindre corona virus smitte.
Klinik Lasota