Hvad er Curcumin

Gurkemeje har været brugt i Indien og i Østen i mange år som et lægemiddel, og de seneste år har det vist sig, at der er begyndt at komme vigtig evidens på midlet. Der er i alt lavet omkring 7000 videnskabelige forsøg på gurkemeje, hvor man mener at omkring 50 % kan bruges som evidens i større eller mindre grad.

Gurkemeje har det aktive stof som også hedder curcumin, og er det stof som har mange fordele. Der er ca. 3-5 gram curcumin pr. 100 gram gurkemeje, så man kan ikke bare bruge krydderiet gurkemeje som en medicin, da de aktive medicinske stoffer curcumin der er i gurkemeje kun findes i 3 % af dens vægt, hvilket vil betyde man skal have utrolig meget gurkemeje, hvis man skal have effekt af midlet.

Det hjælper til at tage sort peber sammen med curcumin, da peber indeholder piperin, der er et naturligt stof, og øger optagelsen af stoffet med omkring 2000%.

Derfor søg efter det produkt der hedder Curcumina black.

Produktet er også fedtopløselig, så det kan være en god idé at tage det med et måltid.

Den vigtigste egenskab og her hvor der er lavet flest studier på produktet er på inflammation. Det er fordi det blokerer monekylet NF-kB, som er et molekyle der spiller en vigtig rolle i kroniske inflammatoriske sygdomme. Husk på akut inflammation har mange fordele, som man ikke umiddelbart skal bremse. Men f.eks. mange reumatologiske sygdomme, gigt f.eks. er kronisk inflammation, som kan slås ned. Der er ikke konstateret nogen bivirkninger omkring curcumin.

En anden vigtig ting er at curcumin er med til at beskytte kroppen mod frie radikaler, som er meget reaktive molekyler med uparrede elektroner. Frie radikaler har tendens til at reagere med vigtige organiske stoffer, såsom fedtsyrer, proteiner eller DNA og nedbryde dem. Curcumin anses for at være en potent antioxidant, der kan neutralisere frie radikaler på grund af dets kemiske struktur.

Curcumin kan øge hjernens neurotransmittere som serotonin og dopamin, samt aktivere hippocampus som har en vigtig rolle i indlæring og hukommelse.

Tidligere hjerne studier har nemlig vist, hvordan stoffer, der findes i gurkemeje, kan forebygge dannelsen af giftige peptider, som man også kalder amyloide plak, i hjernen.

Sidst er der curcumin og kræft. Der er lavet næsten 3600 studier på det, men ca. halvdelen af dem er for dårlige. Dog har man i de sidste par år fundet mange positive virkninger ved anvendelsen af curcumin på dyr med kræft, og her taler vi om store fordele og hæmmer væksten af kræft betydeligt. Men de kan ikke direkte overføres til mennesker, da curcumin nedbrydes hurtigt i kroppen.

Den største bivirkning ved curcumin er at den kan hæmme optagelsen af medicin, så jeg anbefaler ikke man bruger det hvis man tager anden og i sær livsvigtig medicin. Men det er lidt forvirrende da f.eks. ved kemoterapipræparatet der hedder Paclitaxel, ser det ud til, at curcumin øger effekten.

Du kan købe noget af det bedste Curcumina Black, ved at klikke her.

Jan Lasota
Klinik Lasota

Leave a Reply